FunED
Un Model Educațional Unic și Inovativ pentru învățământul preșcolar (reșițean)
(FunEd 434, 2021-2023)
Asociația Kreativ Research din Reșița a demarat activitățile în cadrul unui proiect finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră România Serbia (Interreg IPA CBC). Proiectul, For Unique New Education Design (FunEd 434) este implementat de 2 instituții de învățământ din Serbia (Institutul de Învățământ Preșcolar din Zrenjanin și Colegiul de Formare a Cadrelor didactice din învățământul preșcolar ”Mihailo Palov” din Vârșeț) și de 2 organizații non guvernamentale din România (Asociația Kreativ Research din Reșița și Asociația ”Daria, zâmbet de copil” din Timișoara). Proiectul, cu durata de 2 ani (2021 -2023) beneficiază de o finanțare totală de 623 000 euro.
Scopul principal al proiectului este crearea unui model educational comun bazat pe metode inovative de predare, adaptarea curriculei din învățământul preșcolar la contextual societății actuale, care să răspundă nevoilor copiilor, părinților și cadrelor didactice având în centrul său starea de sănătate a copiilor și o cât mai bună incluziune a acestora în sistemul de învățământ. În acest sens, printre activiățile principale ale proiectului se numără:
Până în acest moment, de la debutul proiectului în aprilie 2021, am reușit crearea la Reșița, a unui centru de cercetare metodologică axate pe învățământul preșcolar, pe 7 arii curriculare. Pe baza unor parteneriate instituționale cu unitățile școlare și având în ca experți educaționali, profesori de învățământ primar și preșcolar, cadre didactice cu experiență, vom contribui la elaborarea unui nou model curricular pentru fiecare din cele 7 domenii de expertiză: limbă și comunicare (prof. Simona Juberianu), matematica (prof. Daniela Vulpeș) educație muzicală (prof. Angelica Kovacs), științele naturii și mediu (prof. Petronela Sfetcu), educație fizică și motricitate (prof. Diana Șuștrean), educație artistică (prof. Emilia Modrigan) și educație incluzivă (prof. Zorița Todor), mai precis la crearea unei metodologii de formare profesională pentru viitoarele cadre didactice din învățământul preșcolar și la susținerea de activități didactice practice împreună cu colegii profesori sârbi.
Urmărim, de asemenea, crearea unui model curricular inovativ bazat pe îmbunătățirea metodelor de învățare și de predare, pe tehnici și metodologii care să faciliteze modernizarea, reformarea învățământului preșcolar și primar ca proces social și pedagogic, adaptat la contextul actual (inclusiv la mediul online). Cercetările realizate în cadrul Centrului metodologic vor viza evaluarea și modernizarea modului de lucru, utilizarea de mijloace didactice într-o manieră creativă și utilă, monitorizarea și evaluarea progresului preșcolarilor și elevilor (măsuri de prevenire și combatere a abandonului școlar timpuriu), îmbunătățirea standardelor de lucru pentru cadrele didactice, stabilirea conexiunilor cu mediul social, organizarea și realizarea atelierelor de educație formală și non-formală, folosind cele mai recente rezultate din practica și teoria educației.
Printre activitățile proiectului pentru perioada 2022-2023, avem în vedere și:
- Realizarea de workhopuri comune, cursuri de formare pentru părinți, copii/ studenți și cadrele didactice;
- Schimburi de bune practică între instiuțiile de învățământ din Serbia și România;
- Publicarea rezultatelor cercertărilor efectuate, a modelului curricular și a ghidului de bune practici
Considerăm că prin rezultatele obținute în urma derulării acestui proiect, modelul educational creat și implementat în cele două țări partenere va contribui la consolidarea unei rețele educaționale între cadrele didactice și instituțiile de învățământ, dar mai ales se va constitui într-un instrument de valoare pentru furnizarea unor servicii educaționale complete, de calitate și adaptate contextului actual.
Parteneri ai Asociației Kreativ Research – Centrul Metodologic Reșița:
Grădinița cu Program Prelungit ”Floarea-Soarelui” Reșița
Grădinița cu Program Normal ”Nu Mă Uita” Reșița-structură la Grădinița cu Program Prelungit ”Palatul Fermecat” Reșița
Grădinița cu Program Prelungit ”Semenic” Structură Grădinița cu Program Normal Nr. 8
Grădiniţa cu Program Prelungit „Riki-Priki” Reşiţa
Şcoala Gimnazială „Petre Seva Băleanu” Văliug – Grădinița P.N. Văliug
Școala Gimnazială Dognecea – Grădinița P.N. Dognecea
Pentru mai multe informații puteți accesa pagina web a proiectului FunEd: https://funed.rs/