Motto: “Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides, according to the tendency of the inward
forces which make it a living thing.”
“Such are the differences among human beings in their sources of pleasure,
their susceptibilities of pain, and the operation on them of different
physical and moral agencies, that unless there is a corresponding diversity
in their modes of life, they neither obtain their fair share of
happiness, nor grow up to the mental, moral, and aesthetic stature of
which their nature is capable.” John Stuart Mill, On Liberty (1859)
Mă întreb ce am fi astăzi dacă nu ar fi existat internetul….
Tot mai frecvente sunt astăzi aparițiile unor experți care argumentează și ne explică (ca pe rețetele de bucate) cum să ne ferim de Internet, cât și cum să folosim tehnologia, cât de dăunătoare sunt tabletele și smart-phone-urile! Tot mai des auzim despre pericolul manipulării, al știrilor false, al balenelor albastre, al violenței din mediul online! Specialiștii sunt îngrijorați de sănătatea mentală a noastră și a copiilor, de probleme legate de scăderea stimei de sine, de depresie și de dependență (în comparație fumatul la colțul străzii pare o poezie pentru că e în aer liber și încurajează relațiile sociale autentice, față în față!). Excesul și tulburările de comportament, pierderea identității și a sinelui, neglijența adulților și dezumanizarea produsă de comunicarea online au devenit mărci, cuvinte magice care alimentează frici, temeri, necunoscut și neînțelegeri datorate frustrărilor. Schizofrenia tehnicistă prinde tot mai mult putere în societăți/ comunități imature, dispuse la superficialitate și sărăce (material și educațional).
Așa cum în urmă cu jumătate de secol televiziunea nu a întemnițat cartea sau cinematograful (ba, dimpotrivă a produs ecranizări superbe și comunitățile video din perioada comunistă), Internetul sau tehnologia nu reprezintă exponenții complici ai unor noi perversități monstruoase culturale și științifice.
De aceea, cred că cel mai onest ar fi să ne întrebăm ce am fi astăzi dacă nu ar fi existat Internetul, cum ar fi viața noastră fără beneficiile aduse și cum putem să-l utilizăm în cel mai creativ, productiv, sincer și sigur mod.
Dacă ar fi să enumăr beneficiile Internetului pentru mine, primul și cel mai de preț este libertatea. Ca parte a unui popor care a suferit insistent și tragic datorită privării de libertate, este paradoxală teama de internet. Și mă refer aici la libertatea de exprimare, de opinie, la libertatea manifestărilor civice și politice, la libertatea de gândire. Mediul online și media sociale au trasat noi dimensiuni astfel încât fără să ne dăm seama, granițele și frontierele au fost șterse, vocea a prins putere, iar prostul satului a ridicat probleme sau și-a arătat prostia (pentru că mediul online a învățăt să și taxeze imbecilitatea și minciuna iese mai devreme sau mai târziu la suprafață). Dar, nu îmi pot imagina viața politcă actuală fără presiunea majoră și constantă pe care o resimte politicul prin modificări sensibile sau majore ale agendei politice, fără climatul de opinie care se structurează precum norii cumulus pe cerul infinit al Internetului atunci când derapajele flagrante se simt. Liberul arbitru, gândirea critică nu au mai fost nici când în istoria omenirii atât de frecvent întrebuințate și necesare. Posibilitatea nemăsurată de a alege, de a căuta informația, multiplicarea și varietatea surselor este un câștig, nicidecum o pierdere de timp.
Un alt beneficiu pe care Interntul ni l-a dat și care este atât de vizibil încât de cele mai multe ori îl ignorăm, este comunicarea! De la comunicarea virtuală și la proliferarea comunităților virtuale până la comunicarea ca interacțiune și învățare, Internetul a avut menirea de a reda prioritatea relațiilor sociale, de a crește participarea și intensitatea acestora. Nicicând în istoria omenirii legăturile dintre oameni nu s-au creat cu mai multă ușurință, nu s-au multiplicat și nu s-au consolidat cu atâta putere și diversitate. Cât de mult ne bucurăm atunci când ne regăsim pe de o parte prieteni/ rude despre care nu am mai știut nimic sau cât de tare ne minunăm când prieteni, colegi sau chiar necunoscuți apreciază sau împărtășesc aceleași opinii, valori sau atitudini.
În același timp, nu îmi pot imagina viața fără Internet, fără accesul la informație, la resursele online, la biblioteci și baze de date inimaginabile, la aplicațiile utile fără de care (ca să le menționez doar pe cele mai simple) ne-am descurca cu dificultate: explicația instantanee a unui cuvânt/ expresie, în diferite limbi străine, orientarea într-un oraș sau zonă necunoscută, banalul aparat foto și aplicațiile de înregistrare video/ audio sau căsuța poștală electronică.
În ceea ce privește învățarea, prin accesul direct la conținuturile științifice, prin găsirea resurselor educaționale la un simplu click distanță, Internetul a dezvăluit pentru toată lumea un univers provocator, util și continuu aprovizionat.
Ce ne lipsește? Pe autostrada informației, avem nevoie nu doar de autostrăzi (un subiect sensibil în România secolului XXI), ci și de educație (să cunoști reguli de circulație: să știi pe unde să traversezi, să oprești când simiți nevoia de pauză)! Altfel, riscăm să rămânem marginalizați, excluși, striviți în accidente pe drumuri nesemnalizate, în văgăuni întunecoase. Nu frica, nu rezistența și încăpățânarea de a fugi de tehnologie sunt răspunsurile. Nu rețele de prăjituri care ne spun cu precizie cantitatea de Internet la care avem voie zilnic, doza unică pentru fiecare și orice sunt soluția. Acestea reprezintă doar pansamente, subterufgii comerciale la probleme dificile.
Halloweenul este un model cultural pe care îl acceptăm mai mult sau mai puțin, dar nu este nimic înfricoșător aici! Fantomele sunt prezente și produc efecte precum balena albastră în locuri și în comunități de unde lipsește educația! Educația media, educația sistematizată creativă și plăcută împreună cu tehnologia și cu Internetul, pot să ofere starea de bine permanentă și echilibrată atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Atunci când programele de formare și de educație media vor fi o prezență constantă, generația nativilor digitali se va simți în siguranță alături de noi pentru că noi ne vom adapta și vom învăța despre autostrăzile pe care ei circulă, pentru că ei ne vor ghida spre o lume pe care noi am ghicit-o și criticat-o când ei erau deja acolo! Universul Internetului este al lor, iar educația și temele de educație media pe care le propun se adresează nouă, celor mari!
Happy Halloween! 🙂 Trick or Treat! Este alegerea noastră de a răspunde sau nu!
Ileana Rotaru