ROMACTIVE

Asociația Kreativ Research lansează, începând cu luna octombrie 2021, proiectul RomActive, Creșterea capacitării comunităților marginalizate reșițene.

Obiectivele proiectului sunt creșterea accesului la servicii publice a peste 2200 de persoane din cartierele ghetou ale orașului Reșița (Mociur, Dealu Mare și Câlnic), creșterea capacității de mobilizare și organizare a acestor persoane și îmbunătățirea cunoștințelor despre administrația publică în aceste comunități.

RomActive va demara cu realizarea unui studiu în cele trei comunități reșițene mai sus menționate care va oferi o imagine de ansamblu asupra situației în care se află etnicii romi din Mociur, Dealu Mare și Câlnic precum și asupra nivelului de trai din cele trei comunități.

Acest studiu are ca obiective identificarea problemelor cu care se confrunta comunitătile marginalizate din municipiul Reșița cuprinse în acest proiect (Mociur, Dealu Mare și Câlnic) și relația percepută de către membrii acestor comunități față de activitatea serviciilor accesate și oferite de Primăria Resita (respectiv prin Direcția de Asistență Socială).
 
În subsidiar, situația prezentată în acest studiu ne ofera o imagine actualizată asupra gradului de acces al persoanelor care aparțin acestor comunități la serviciile publice locale, situația socio-economică, nivelul de educație, starea de sănătate, condițiile de locuire (și infrastructură urbană), gradul de ocupare pe piața forței de muncă, situația documentelor civile și a dinamicii familiale precum și un nivel al cunoștințelor acestor persoane în ceea ce privește instrumentele și instituțiile administrației publice locale din perspectiva funcționalității lor (adresabilitate). 
 
Prezentarea sintetică a rezultatelor cercetării, poate fi descărcată de aici.

 

În cadrul proiectului se va crea câte un comitet de cartier în fiecare dintre cele trei comunități dezavantajate și câte un grup de inițiativă care să faciliteze dialogul dintre persoanele dezavantajate din oraș și autoritățile locale, în vederea îmbunătățirii accesului la servicii (educație, sănătate, ocupare pe piața muncii etc).

Aceste grupuri de inițiativă vor participa la procesul de luarea a deciziilor atât în cadrul Grupului de Acțiune Locală Reșița, cât și în elaborarea Planului de acțiune pentru romi, ședințele de Consiliu Local și alte întâlniri din cadrul Primăriei Reșița. Prin înființarea acestor grupuri de inițiativă, proiectul își propune sporirea interesului autorităților locale în fața nevoilor persoanelor de etnie romă din oraș și crearea unei voci puternice care să reprezinte aceste comunități în procesul de luare a deciziilor la nivel local și în facilitarea accesului la servicii.

Proiectul este derulat de Asociația Kreativ Research în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos și Primăria Reșița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

,,Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romani